Λειτουργία των δακρύων, Αίτια ξηροφθαλμίας και ανάλυση δακρυϊκής στοιβάδας με την Τοπογραφία CSO

Τα μάτια μας χρειάζονται δάκρυα για να παραμείνουν υγιή. Εάν  δεν παράγουν αρκετά ή ποιοτικά δάκρυα οδηγεί σε ξηροφθαλμία.

Λόγοι που οδηγούν σε ξηροφθαλμία

Συνθήκες που επιδεινώνουν την κατάσταση π.χ., άνεμος, πτώση της υγρασίας, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρατεταμένη χρήση φαρμάκων και ομοιπαθητικών, χρήση  φακών επαφής, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, χειρουργικές επεμβάσεις ματιών, ασθένειες κερατοειδούς, μοσχεύματα, βλεφαροπλαστική, το κάπνισμα & η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, δερματολογικές  παθήσεις, εμμηνόπαυση, τραύματα, ιογενείς λοιμώξεις, νευρολογικές καταστάσεις.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεοH τοπογραφία  κερατοειδούς  Antares, κάνει εύκολα και απλά ανάλυση της δακρυϊκής στοιβάδας (Tear Film) του οφθαλμού και των Μεϊβομιανών Αδένων.

Η λήψη εικόνας των μεϊβομιανών αδένων γίνεται και στο κάτω και στο πάνω βλέφαρο. Τα αποτελέσματα της λειτουργικότητας των αδένων εμφανίζονται και αξιολογούνται  στην οθόνη  με  βαθμό ξηροφθαλμίας από 1 έως 5.

Επίσης στην οθόνη μπορείτε να δείτε την περιοχή αλλά και τους χρόνους διάσπασης της  δακρυϊκής στοιβάδας. Το όλο σύστημα είναι πολύ βοηθητικό για την παρακολούθηση της πάθησης

Όλα τα παραπάνω , αλλά και η λειτουργία της τοπογραφίασ του κερατοειδούς γίνονται μονο με το μοντέλο Antaresαλλά και με το software της CSO , Phoenix, μέσω του οποίου λειτουργούν όλα τα μηχανήματα της CSO  

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο


Λειτουργία των  Δακρύων

Όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια, ένα στρώμα δακρύων απλώνεται πάνω από το μάτι. Αυτό κρατά την επιφάνεια του ματιού λεία και καθαρή. Το στρώμα των  δακρύων είναι σημαντικό για την καλή όραση και αποτελείται από τρεις στιβάδες :

Την ελαιώδη, την υδαρή και την  βλέννα

Η ελαιώδης στοιβάδα είναι το εξωτερικό φιλμ των δακρύων, κάνει την επιφάνεια δακρύων ομαλή και κρατά την υγρασία. Αυτό το στρώμα παράγεται από τους μεϊβομιανούς αδένες του ματιού.

Η υδαρής στοιβάδα  είναι η μεσαία στοιβάδα των δακρύων. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού που βλέπουμε σαν δάκρυα. Καθαρίζει το μάτι και  το ξεπλένει από ξένα σωματίδια . Αυτό παράγεται από τους δακρυϊκούς αδένες.

Τέλος η βλέννα  είναι η εσωτερική στοιβάδα, που   βοηθά τα δάκρυα να κολλήσουν στο μάτι. Παράγεται στον  επιπεφυκότα, τον διάφανο ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού σας.

Κανονικά, τα μάτια μας συνεχώς παράγουν  συνεχώς για να  παραμείνουν υγρά. Όμως όταν αυτό εμποδίζεται, τότε οδηγούμαστε σε ξηροφθαλμία  .


Share